fbpx
Inlog medewerkers
Inlog ouder
Mijn Op Stoom

Tropische samenwerking op St. Eustatius

Tropische samenwerking op St. Eustatius

Misschien heb ook jij in de vakbladen gelezen dat de Nederlandse overheid de kwaliteit van de kinderopvang op de BES-eilanden (Bonaire, St. Eustatius & Saba, in het Caribisch gebied) wil verbeteren.

Warm hart voor de Antillen
Mijn hart ging gelijk sneller kloppen toen ik het las. Ik ken de eilanden, de mensen én de kinderopvang in het Caribisch gebied, met name op St. Eustatius (Statia voor intimi). Van 1995 tot en met 1997 woonde en werkte ik daar en was ik betrokken bij de start van professionalisering in de kinderopvang op Statia. Van twee ‘speelschooltjes’ maakten we onder mijn leiding één grote kinderopvanglocatie. Er werd een nieuw gebouw gerealiseerd voor kinderen van het hele eiland. Inmiddels zijn er zeven verschillende kinderopvanglocaties, verspreid over het eiland.  

Nu, 23 jaar later, heb ik vanuit Op Stoom meegedaan met een pitch om de komende jaren te helpen een kwaliteitsslag te maken in de kinderopvang op Statia. Vanwege mijn kennis van de Antilliaanse cultuur en de werksituatie daar, maar ook om de gerenommeerde organisatie die Op Stoom is, zijn we de partij geworden voor Statia!

Wat betekent dat?
De digitale begeleiding is al begonnen. Momenteel help ik de managers op weg bij de ontwikkeling van hun pedagogische visie. Tot 2023 reis ik ieder jaar 3 keer naar Statia om daar met allerlei overheidsinstanties en de medewerkers van de kinderopvang (pedagogisch) beleid te ontwikkelen en te implementeren. Op een bepaald moment in dit traject zijn er één of meer extra trainers van Op Stoom nodig op Statia, voor de implementatie van het afgesproken beleid.

Uitwisseling bij Op Stoom
In 2021 & 2022 komen er verschillende medewerkers van Statia naar Op Stoom. We zullen ze tegen die tijd veel inspirerende werkervaring bieden. Uiteraard ook in samenwerking met jullie, want ze gaan meewerken op de groep.

Een onvergetelijke werkervaring opdoen?
Wie weet… De vergoeding die we bij Op Stoom ontvangen voor mijn werkzaamheden op Statia zetten we in om medewerkers van Op Stoom praktijkervaring op Statia op te laten doen. In 2021 & 2022 kunnen jaarlijks 4 medewerkers (2 KDV en 2 BSO) op reis om 2 weken mee te werken in de kinderopvang op Statia. De eerste mogelijkheid is in juni 2021. Natuurlijk onder voorbehoud van de ontwikkelingen omtrent Corona.

Hoe je hiervoor in aanmerking kunt komen lees je uitgebreid hier 

Groetjes,
Linda Blankhorst

Sint Eustatius (Statia) is een eilandgebied en bijzondere gemeente van Nederland, gelegen in de Caribische Zee (Noord-Amerika). Statia vormt samen met Bonaire en Saba de BES-eilanden (Caribisch Nederland). Het landschap van Statia kenmerkt zich door een slapende vulkaan genaamd “The Quill” in het zuidoosten van het eiland. Verder is het eiland veelal vlak met stukken regenwoud. Je hebt er veel ongerepte stukken natuur en prachtige duikplekken. Het eiland heeft geen bounty-strandjes helaas. Er zijn op het eiland twee basisscholen en zeven kinderopvanglocaties. 

De feiten
– Oppervlakte: 21 km² (piepklein dus!)
– Inwoners (2016): 3193 (152 /km²)
– Bevolking: 3.138 (1 jan. 2019)
– Hoofdstad: Oranjestad (een dorp met enkele winkels)
– Munteenheid: Amerikaanse dollar
– Hoogste punt: 601 m (The Quill)
– Afstand (Amsterdam – Statia): 6.950 km
– Vliegtijd: circa 9 uur (via St. Maarten)
– Taal: Nederlands is de officiële taal, Engels de meest gesproken.

Lokale tijd (AM)