fbpx
Inlog medewerkers
Inlog ouder
Mijn Op Stoom

Tropische samenwerking op St. Eustatius

Tropische samenwerking op St. Eustatius

Misschien heb ook jij in de vakbladen gelezen dat de Nederlandse overheid de kwaliteit van de kinderopvang op de BES-eilanden (Bonaire, St. Eustatius & Saba, in het Caribisch gebied) wil verbeteren.

Warm hart voor de Antillen
Mijn hart ging gelijk sneller kloppen toen ik het las. Ik ken de eilanden, de mensen én de kinderopvang in het Caribisch gebied, met name op St. Eustatius (Statia voor intimi). Van 1995 tot en met 1997 woonde en werkte ik daar en was ik betrokken bij de start van professionalisering in de kinderopvang op Statia. Van twee ‘speelschooltjes’ maakten we onder mijn leiding één grote kinderopvanglocatie. Er werd een nieuw gebouw gerealiseerd voor kinderen van het hele eiland. Inmiddels zijn er zeven verschillende kinderopvanglocaties, verspreid over het eiland.  

Nu, 23 jaar later, heb ik vanuit Op Stoom meegedaan met een pitch om de komende jaren te helpen een kwaliteitsslag te maken in de kinderopvang op Statia. Vanwege mijn kennis van de Antilliaanse cultuur en de werksituatie daar, maar ook om de gerenommeerde organisatie die Op Stoom is, zijn we de partij geworden voor Statia!

Wat betekent dat? Update december 2020
Alle kinderopvangorganisaties op Statia zijn in 2020 door mij begeleid, waardoor zij nu allemaal een pedagogische visie hebben geformuleerd. Hiermee is de eerste fase afgerond. In januari 2021 heb ik digitaal besprekingen met alle besturen van het eiland, maar eigenlijk wachten we tot er weer gereisd kan worden. En jullie waarschijnlijk ook! Zodat je werkervaring op kunt doen op Statia.

Zodra we meer zekerheid hebben maken we een nieuwe planning met de kinderorganisaties daar. We geven jou uiteraard een seintje wanneer je je motivatie kunt sturen. Nog even geduld dus, wordt vervolgd! De voorwaarden lees je alvast hier

Ook leuk
In artikel over deze bijzondere samenwerking aan de andere kant van de oceaan heeft ook in de Kinderopvang Totaal gestaan. Je leest het hier:
Deel I
Deel II
Deel III

Groetjes,
Linda Blankhorst

Sint Eustatius (Statia) is een eilandgebied en bijzondere gemeente van Nederland, gelegen in de Caribische Zee (Noord-Amerika). Statia vormt samen met Bonaire en Saba de BES-eilanden (Caribisch Nederland). Het landschap van Statia kenmerkt zich door een slapende vulkaan genaamd “The Quill” in het zuidoosten van het eiland. Verder is het eiland veelal vlak met stukken regenwoud. Je hebt er veel ongerepte stukken natuur en prachtige duikplekken. Het eiland heeft geen bounty-strandjes helaas. Er zijn op het eiland twee basisscholen en zeven kinderopvanglocaties. 

De feiten
– Oppervlakte: 21 km² (piepklein dus!)
– Inwoners (2016): 3193 (152 /km²)
– Bevolking: 3.138 (1 jan. 2019)
– Hoofdstad: Oranjestad (een dorp met enkele winkels)
– Munteenheid: Amerikaanse dollar
– Hoogste punt: 601 m (The Quill)
– Afstand (Amsterdam – Statia): 6.950 km
– Vliegtijd: circa 9 uur (via St. Maarten)
– Taal: Nederlands is de officiële taal, Engels de meest gesproken.

Lokale tijd (AM)