Update 25 februari 2021 – Het kabinet heeft besloten dat de BSO voorlopig gesloten blijft, met uitzondering van de noodopvang. Het nieuws komt niet helemaal onverwachts, maar de teleurstelling is er wel. Want wat kijken we er naar uit om alle kinderen weer op hun vertrouwde opvangdagen te ontvangen.
Protocol veilige & verantwoorde opvang
Op onze locaties volgen we ons protocol (English protocol) en kan je kind alleen komen volgens de voorwaarden uit ons protocol. Zie ook de beslisboom (let op, de beslisboom vanuit de branche is niet altijd up-to-date. De maatregelen in ons protocol zijn in lijn met de meest recente maatregelen van de overheid en zijn leidend.)
Wanneer kun je gebruik maken de (BSO) noodopvang?
- Als je als beide ouders werkzaam bent in een cruciale beroepssector kunnen we noodopvang bieden aan je kind(eren) op de dagen dat jullie allebei moeten werken en geen alternatieve opvang hebben.
- Als je als alleenstaande ouder werkzaam bent in een cruciale beroepssector en geen alternatieve opvang hebt.
- Als alleen jij of je partner werkzaam bent in een cruciale beroepssector, wordt in eerste instantie verwacht dat de andere ouder zorgt voor de kinderen. Als dat op een dag echt niet lukt, kan een beroep worden gedaan op onze noodopvang.
Noodopvang is alleen beschikbaar als je een contract hebt bij Op Stoom voor het aantal uren dat in het contract is afgesproken. Let op: Dit is dus anders dan de situatie in het voorjaar. Neem je meer uren noodopvang af, dan ontvang je hiervoor een factuur.
Aanmelden voor (BSO) noodopvang
Het is voor ons belangrijk om exact te weten hoeveel kinderen er komen naar onze BSO-noodlocaties. Meld je kind(eren) daarom de dag van te voren voor 15.00 uur aan via de app, op de manier die je gewend bent. De aangevraagde dagen zijn terug te zien in de app.
Bekijk ook deze pagina met informatie over de noodopvang.
Géén compensatie vanuit Op Stoom voor noodopvang
Omdat we nu bijna volledig operationeel zijn, hebben we besloten om, anders dan in maart vorig jaar, het bedrag tussen het maximaal uurtarief en het uurtarief van Op Stoom niet te compenseren voor ouders die noodopvang afnemen.
Overige informatie over de sluiting
KDV/PO/BSO: opvangpunten
Net als in het voorjaar bouw je tijdens de landelijke sluiting vanaf 16 december geen opvangpunten op, omdat je opvangkosten voor deze periode volledig gecompenseerd worden. Het opvangpuntensysteem staat voor de BSO uit. Vanaf 8 februari 2021 is het systeem voor het kinderdagverblijf/Peuteropvang weer in werking gezet.
KDV/PO/BSO: compensatieregeling
Voor de BSO loopt de compensatieregeling door voor alle ouders. De compensatie voor de dagopvang (kinderdagverblijf en peuteropvang) is per 8 februari gestopt.
KDV/PO: compensatieregeling van de overheid
Als je kinderopvangtoeslag ontvangt en als alle facturen in zijn geheel zijn betaald, worden je opvangkosten van 16 december 2020 tot en met 7 februari 2021 tot het maximum uurtarief gecompenseerd door de overheid. Je ontvangt bericht van de overheid.
Ontvang je geen kinderopvangtoeslag, dan geldt deze compensatieregeling ook. De overheid maakt details hierover later bekend.
KDV/PO: vergoeding boven het maximum uurtarief door Op Stoom
Voor de periode van 16 december 2020 tot en met 7 februari 2021 gaat Op Stoom het verschil aan je terugbetalen tussen het maximum uurtarief en het uurtarief dat we bij jou in rekening brengen. Dit geldt alleen als je géén noodopvang hebt afgenomen tijdens de sluiting.
De gemaakte kinderopvangkosten van 16 december 2020 tot en met 7 februari 2021 krijg je dus in zijn geheel terug indien je géén gebruik hebt gemaakt van de noodopvang; het grootste deel via de overheid en een deel via Op Stoom (als het uurtarief boven het maximum uurtarief van de overheid ligt). We laten je zo snel mogelijk weten wanneer wij dit bedrag terugbetalen. De voorwaarde is dat alle rekeningen in zijn geheel zijn voldaan.
Meer weten?
Op onderstaande websites vind je nog meer informatie over coronavirus en kinderopvang.
Rijksoverheid
Belangenvereniging BOinK
Brancheorganisatie Kinderopvang
RIVM